Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tomaž Zorko – Zore s soustvarjalci

30. septembra, 2022 @ 20:00 - 22:00

»V temni špajzi, med paradajzi…«, rodil se je nov projekt, oz. kar trije novi svetovi iz planjav Panonskega morja, nove melodije in zgodbe iz srca dolenjskega poeta. Panonski mornar Tomaž Zorko – Zore je otrok sonca, predstavnik neke generacije, ki prihaja iz časov, ko se je pivo še pilo iz flaše, ko se je komade »downloadalo« iz radia na kaseto in je bilo treba kontrolirat nivo hladilne tekočine v Katrci. Ampak generacijo okarakterizira tudi ustvarjalni naboj, romantični in iskreni optimizem ter neusahljiv raziskovalni duh. Za 60. rojstni dan je Zore ustvaril presek svojega umetniškega delovanja, od sredine 70ih let pa vse do danes. Tako z veseljem napovedujemo edinstven dogodek, izid in predstavitev trilogije povezanih umetniških del, ki jo sestavljajo pesniška zbirka »Z roba panonskega morja«, roman »Gusarjenje po dnu Panonskega morja« in glasbeni album »Lepo in toplo nam je tukaj«.

 

Pesniška zbirka Z roba Panonskega morja je hibridna poezija z elementi eksistencialne misli in avtopoetike, ljubezenske izpovedi in večnih vprašanj o naravi, življenju in biti. Pesmi so izrazito subjektivne, vendar pa hkrati univerzalno generacijske ter lepo uprizarjajo nek čas in prostor. Roman Gusarjenje po dnu Panonskega morja pa je prav posebno delo, ki je sicer avtobiografski roman, vendar pa ga v prvi osebi pripoveduje resnični junak, pes Gusar. Pustolovske zgodbe navihanega in pronicljivega kužka niso samo situacijski momenti, temveč predvsem posredna razmišljanja o medčloveških odnosih, lokalnemu okolju, življenju in smrti. Navdihujoč roman je obvezno čtivo za mlade in mladostne popotnike.

 

Novi CD Lepo in toplo nam je tukaj pa predstavlja konceptualni album, opus avtorske glasbe iz celotnega obdobja Zoretovega ustvarjanja. Na albumu se nahajajo žanrsko raznolike skladbe iz časov bandov Sence, Drevored, Goga band, Bacili, Lost Californians, God Damned blues band, D in Ž kovači ter Soddiha. Skladbe je soustvarjala prava mala četica glasbenikov, ki so pomembno prispevali k novemu zvoku starih skladb. Otroci sonca so: Dušan Obradinović – Obra, Miha Recelj, Emil Jurečič, Primož Špelko, Domen Bohte, Urban Malovič, Tomaž Zorko, Marko Turk – Tučo, Mitja Turk – Mičo, Gregor Turk – Getz, Lado Jakša, Joseph Wheba, Otmar Zajc,  Jure Košir, Anina Trobec, Lučka, Leyre Legarda Ventura, Martina Mravinec, Miha Nemanič, Sergej Škofljanec in Doris Bubnjič. In skoraj vsi bodo tudi muzicirali na edinstvenem dogodku.

 

Veliki koncert in predstavitev albuma se bo premierno zgodil v petek zvečer, 30. septembra 2022, v dvorani Športnega centra Košenice. Zoki mornar bo na ta dan praznoval 61. rojstni dan in kako lepo in toplo je, če človek, ki se spogleduje s penzijo pripravi tako bogato in svežo produkcijo, ki bi ji zavidal marsikateri nadobudni golobradež. Pripravite mu tudi vi najlepše darilo, obiščite koncert in prisluhnite dolenjskemu gusarju in poetu iz roba Panonskega morja.

Details

Date:
30. septembra, 2022
Time:
20:00 - 22:00

Organizer

V petek zvečer
Phone
070593288
Email
vstopnice.kosenice@gmail.com
View Organizer Website

Venue

Športni center Košenice
Košenice 32c
Novo mesto,8000Slovenia
+ Google Map

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available